Artikeln publicerades 9 februari 2023

Mål 1: Ingen fattigdom

Fattigdom omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Fattigdom innebär även brist på frihet, inflytande, hälsa, utbildning och säkerhet. Det brukar kallas för multidimensionell fattigdom. Idag lever 1,3 miljarder människor i multidimensionell fattigdom och av dessa är hälften under 18 år.

Brist på mat, sjukvård, säkerhet och rent vatten dödar tusentals människor varje dag, men det blir bättre och sedan 1990 har den extrema fattigdomen i världen halverats. Mål 1 handlar om att avskaffa fattigdom i alla dess former och ge alla människor chans till ett värdigt och tryggt liv.

Turismens bidrag till mål 1

Som en av de största och snabbast växande ekonomiska sektorerna i världen är turismen väl positionerad för att främja ekonomisk tillväxt och utveckling på alla nivåer och ge inkomster genom att skapa jobb. Hållbar turismutveckling, och dess inverkan på samhällsnivå, kan kopplas till mål för att minska fattigdomen. Speciellt relaterat till att främja entreprenörskap och småföretag, och stärka särskilda grupper som ungdomar och kvinnor.