Artikeln publicerades 1 oktober 2024
Ett förändrat klimat
Den globala uppvärmningen är ett faktum och kommer att få konsekvenser för oss människor och allt levande på vår jord. Till exempel påverkar den var vi kommer att kunna bo och resa och hur vår tillgång till energi, vatten, mat och jordbruk säkerställs och prissätts.
Ju mer vi lyckas bromsa uppvärmningen genom att minska våra utsläpp, desto mer minskar vi dess påverkan på vår planet.
Klimatförändringar i världen
De framtida effekterna av klimatförändringarna är omfattande och svåra att överblicka. Det vi vet är att effekterna av ett varmare klimat kommer att variera mellan olika regioner. Nedan är några exempel.
- Länder kring ekvatorn, där en stor del av världens befolkning är bosatt, kan möta svåra utmaningar i form av utbredd hetta och torka. I tropikerna riskerar många länder att bli mer eller mindre ofruktbara, kanske näst intill obeboeliga. Effekter i form av skördekatastrofer, svält och massflykt liksom effekter på länders och hela regioners ekonomier och finansiella system kan förväntas.
- Europa - Även i Sydeuropa kan hettan och torkan under somrarna bli så svår att såväl jordbruk som besöksnäring får stora problem. I Alperna minskar snömängden och den garanterade snötäckningen beräknas höjas med mellan 200 till 400 m inom bara några år.
- Hela ö-nationer riskerar att helt försvinna under havets yta.Havsytans stigning innebär att låglänta kusttrakter och öar allt oftare sätts under vatten.
Klimatförändringar i Sverige
I Sverige får vi får bland annat varmare vintrar med mer nederbörd inte minst i fjälltrakterna, och troligtvis fler intensiva skyfall. Längre barmarkssäsong, ökad risk för översvämningar men även skogsbränder. Förändringar i nederbörd liksom ökad avdunstning kan leda till ökad sommartorka i framförallt södra Sverige. Samtidigt väntas antalet skyfall bli fler och öka i intensitet även i södra Sverige. Ett varmare klimat kan medföra nya skadeorganismer och smittobärare och en rubbning av våra befintliga ekosystem. En ökning av medeltemperatur innebär att temperaturzoner flyttar norrut vilket ger längre växtperiod och bättre odlingsmöjligheter.
Påverkan på turism
Utifrån ett turistiskt perspektiv kan Sverige och de andra nordiska länderna gynnas av ett varmare klimat. Sydeuropas värmeböljor kan göra Sverige till ett mer attraktivt resmål. Med längre vår- och sommarperioder kan Sverige erbjuda längre säsong för vandring, cykling, paddling och liknande aktiviteter. På kort sikt minskar inte snömängden i svenska fjällen lika mycket som i Alperna, vilket kan stärka skidturismen här. Men även svenska vinterdestinationer är hårt pressade och i ökande grad beroende av konstsnö vilket medför ökade kostnader och större miljöpåverkan. Ökade produktionskostnader innebär allt som oftast högre priser för konsumenter, det vill säga besökare.
Diskussionsfrågor
- Kommer människor att resa mer eller mindre till följd av klimatförändringarna?
- Kommer extremväder att leda till överturism i Sverige? Hur påverkas internationell vs inhemsk turism?
- Hur gör vi oss i så fall redo för fler besökare till och inom Sverige (infrastruktur, slitage, exploatering etc)?
- Hur påverkar det om det blir mer nederbörd, översvämningar, kortare vintrar i Sverige? Hur påverkar det attraktionskraft och utbud?