Platsutveckling genom turism
Turism och besöksnäring skapar attraktiva platser för besökare, boende, företag och investeringar. Här hittar du inspiration och exempel på olika arbetssätt och metoder för att jobba för en hållbar platsutveckling.
Vad menas med platsutveckling genom turism?
Hållbar platsutveckling innebär att skapa attraktiva platser för både besökare, boende, företag och investeringar. Arbetet kräver att olika grupper och delar av samhället samarbetar med varandra. Tillsammans utgår de från platsens specifika utmaningar, förutsättningar och behov.
Läs mer om begreppet platsutveckling.
Hur kan platsutveckling bidra till en hållbar turism och besöksnäring?
Platsutveckling kan se ut på många olika sätt. Kristina Lindström, forskare vid Göteborgs universitet, har följt 13 projekt som arbetat med platsutveckling genom turism och besöksnäring. Hon beskriver varför vi nu ser ett skifte från destinationsutveckling till platsutveckling och pekar ut fem områden för att lyckas med arbetet:
- Öka kunskapen
Hållbar platsutveckling kräver kunskapshöjande insatser och kompetensutveckling hos olika målgrupper för att öka takten och precisionen i den hållbara omställningen. - Samverkan är grunden
Det finns inget egentligt behov att utveckla nya metoder och arbetssätt. Det är däremot viktigt att fortsätta arbetet med att utforska, prova och modifiera befintliga metoder och arbetssätt med stort fokus på att skapa samverkan mellan olika aktörer. - Offentlig styrning
Offentlig styrning på olika nivåer är viktigt för att säkerställa ett långsiktigt strategiskt arbete med platsutveckling i kommuner och regioner. - Ett systemskifte med komplexa utmaningar
Det är viktigt att allokera tid och andra resurser som speglar det omfattande omställningsarbetet. - Mäta och utvärdera
Det finns ett behov av att identifiera befintliga, alternativt att utveckla nya sätt att mäta och utvärdera platsutvecklande insatser.
Film där Kristina Lindström sammanfattar sin forskning Länk till annan webbplats.
Lär av andra om platsutveckling
Offentliga ansvaret i platsutveckling genom turism
För Hornborgasjön ligger fokus på att få politiker och beslutsfattare att skifta perspektiv – från traditionell syn på turismen som ett mål till ett verktyg för platsutveckling.
Tillsammans för en hållbar fjällvärld och platsutveckling
Att bygga förtroende är fokus då Funäsfjällen satsar på hållbar turism i områdets leder. Genom samverkan har de löst intresse-konflikter och minskat slitaget på naturen.
En växande stadsdel med evenemang som bas
Event in Skåne drev tillsammans med Malmö stad projektet Restart Hyllie. Resultatet blev ett fördjupat arbete med hållbar platsutveckling utifrån en gemensam vision för framtiden. Foto: Werner Nystrand
Digitala upplevelser driver platsutveckling
Göteborg & Co insåg att det saknades kunskap om digitala verktyg för hållbar platsutveckling. Tillsammans med en rad andra aktörer startade de projektet Future Experience. Foto: Peter Kvarnström
Metoder
Handbok för hållbar turismutveckling i världsarv och kulturmiljöer
Handboken erbjuder ett konkret stöd och en inspiration i ditt arbete med att utveckla attraktiva, hållbara världsarv och andra besöksmål. Den är indelad i tio områden och innehåller arbetssätt, metoder och verktyg.
Samverkansmodell för hållbar platsutveckling
För att möta komplexa samhällsutmaningar krävs samverkan mellan organisationer och personer med olika kompetens. Denna samverkansmodell ger systematik i komplexa processer som rör stadsutveckling, samhällsplanering och destinationsutveckling.
Metod för platsbaserad digital utveckling Länk till annan webbplats.
Denna handbok beskriver ett arbetssätt för att arbeta med digitalisering och besöksnäring med platsen i fokus. Kopplat till detta finns även en handbok för att innovera i samverkan.
Rapporter
Platsutveckla för en bättre värld - trendrapport
Placebranders trendrapport är ett verktyg för dig som vill få just din plats att sticka ut. Få inspiration till hur platsutveckling kan skapa mening och bidra till något större.
Kunskapsöversikt om metoder för platsutveckling
Västra Götalandsregionen har tillsammans med Mistra Urban Futures tagit fram en kunskapsöversikt om hållbar platsutveckling.
Bli en del av vårt nätverk på LinkedIn
Här kan du ta del av och själv dela kunskap och information till nytta för turism och besöksnäringens alla aktörer.