Artikeln publicerades 10 juni 2021

Sustainable Travel Report 2021

Intresset för att resa mer hållbart har ökat under pandemin. Det visar Sustainable Travel Report 2021 från Booking.com. Att informera om hållbarhet tidigare i bokningsprocessen kan hjälpa resenärer att göra mer medvetna val.

Hållbarhet har blivit viktigare för resenärer

Av tillfrågade resenärer så uppger två tredjedelar att pandemin har fått dem att vilja resa mer hållbart i framtiden. Nästan hälften anser att det fortfarande saknas tillräckligt hållbara alternativ när de reser. Om det till exempel saknas återvinningsmöjligheter så uppger 53 procent att de blir irriterade över att destinationen hindrar de från att fatta mer hållbara beslut.

Den ökade medvetenheten kring hållbarhet syns bland de resenärer som hade rest på semester de senaste 12 månaderna. 45 procent av dem valde att stänga av luftkonditioneringen när de lämnade sitt semesterboende. Nästan lika många (42 procent) använde en egen flaska i stället för att köpa vatten på flaska. Lika många valde att stötta lokalsamhället genom att handla i mindre lokala butiker.

79 procent av resenärerna vill använda mer miljövänliga transportmedel, till exempel kollektivtrafik eller cykel i stället för taxi eller hyrbil. Pandemin har även ökat nästan hälften av resenärernas motivation till att göra hållbara förändringar i sin vardag. Att återvinna och minska sitt matavfall hör till de vanligaste åtgärderna.

Informera tidigt om verksamhetens hållbarhetsarbete

73 procent av de tillfrågade resenärerna är mer benägna att välja ett boende som arbetar med hållbarhet. Samtidigt som 3 av 4 av de boendeaktörer som är partner till Booking.com uppger att de har genomfört hållbarhetsinsatser i sin verksamhet, så har mindre än en tredjedel kommunicerat aktivt om det på förhand till potentiella gäster. Det är i stället vanligast att de informerar gästerna först i samband med att de checkar in på boendet. För att hjälpa resenärer att göra mer hållbara val så slår rapporten fast att de tidigt behöver få information om hållbarhet när de planerar och bokar resor.

Länk

Sustainable Travel Report 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (på engelska)