Artikeln publicerades 2 juni 2022

Hur ser förmågan och intresset ut för att resa till Sverige?

Familj på utflykt.

När kommer det internationella resandet till Sverige igång igen? I projektet Travel Signs följer Kairos Future utvecklingen på de fem viktigaste närmarknaderna. Ta del av spaningar och slutsatser från projektets sista webbinarium den 19 maj 2022.

I projektet Travel Signs följer Kairos Future reserestriktioner, motivation och förmågan att resa i Norge, Danmark, Tyskland, Storbritannien och Neder­länderna. Syftet har varit att hjälpa besöksnäringen att så tidigt som möjligt förstå när det internationella resandet till Sverige tar fart eller kanske bromsas in igen. Här följer några av slutsatserna från projektets sista webbinarium som sändes den 19 maj 2022.

Den fjärde pandemivågen ser ut att vara över

  • Sedan början av april så minskar smittspridningen i alla länderna och den fjärde vågen ser nu ut att vara över. Ett undantag är dock Tyskland som i relation till de andra marknaderna fortfarande har lite högre nivåer av smittspridning. Det är också svårare att bedöma smittspridningen nu när utförs mindre tester.
  • Ländernas olika restriktioner är nu mer eller mindre helt borttagna och det finns inte längre kvar någon avrådan från att resa utomlands.
  • Mellan 70-80 procent av ländernas befolkningar är fullvaccinerade med två doser. 55-65 procent har även tagit en tredje vaccindos.

Intresset för att resa till Sverige har återhämtat sig

  • Genom att titta på reserelaterade sökningar på Google så följer Kairos Future hur reslusten ser ut i de olika länderna. Intresset är fortfarande inte tillbaka på samma nivå som innan pandemin, men sökningarna var betydligt fler i april i år än de var motsvarande period 2021. Kriget i Ukraina verkar inte ha haft någon större påverkan på sökintresset.
  • Reserelaterade sökningar på Sverige är nu ungefär 17 procent fler än innan pandemin och intresset för Sverige har återhämtat sig på alla marknaderna. Ett särskilt stort intresse syns just nu i Tyskland och Nederländerna.

Goda ekonomiska förutsättningar för att resa

  • Marknaderna har goda ekonomiska förutsättningarna för att kunna resa till Sverige. Med undantag för Storbritannien så är ländernas BNP tillbaka på samma nivå som i början av 2019. De senaste siffrorna från april i år visar också att arbetslösheten fortsätter sjunka. Framöver kan dock förmågan att resa komma att påverkas av den ökade inflationen.

Titta på webbinariet för att ta del av alla slutsatser och specifika rekommendationer utifrån läget på de olika marknaderna.

Kairos Future

Kairos Future är ett internationellt konsult- och analysföretag. Genom trend- och omvärldsanalys, innovation, strategi och mjukvarustöd för AI-driven analys, omvärldsbevakning och innovation hjälper de företag att förstå och forma sin framtid.