Artikeln publicerades 24 oktober 2024

Analys av policy och regelverk som hindrar hållbart turistresande

Denna rapport är en analys av policy och regelverk som hindrar hållbart resande i Sverige.

En storstad i skymningen

Studien har tre syften:
- Undersöka vilka lagar som skapar hinder, vilka hinder som skapas och för vem
- Undersöka vilka möjligheter som finns att påverka lagarnas utformning
- Undersöka och paketera goda exempel på lokala lösningar på utmaningarna.

Fokus på fyra lagstiftningar som hindrar hållbart turistresande

Studien fokuserar huvudsakligen på paketreselagen, resegarantilagen, taxitrafiklagen och kollektivtrafiklagen. Nedan är en kort summering av vad studien kommit fram till.

Paketreselagen och resegarantilagen kan hindra affärsutveckling och innovation

Lagarnas komplexa och strikta krav medför höga kostnader och administrativa bördor, vilket kan avskräcka företag från att erbjuda hållbara transporter i form av paketresor eller sammanlänkade researrangemang. Resegarantilagen anses inte vara anpassad till svenska förhållanden, och anses skapa en oproportionerlig ekonomisk belastning för företag och hindra utvecklingen av nya, miljövänligare resealternativ.

Taxitrafiklagen behöver uppdateras för att bättre passa dagens behov

Lagen har strikta licenskrav som begränsar småskalig och lokal transportverksamhet. Lagen gör det svårt att erbjuda hållbara transportlösningar för sista-milen-transporter och transporter mellan besöksmål, särskilt på destinationer som saknar kommersiell taxi eller allmän kollektivtrafik.

En bredare tolkning av kollektivtrafiklagen skulle gynna besöksnäringen

Lagen fokuserar främst på vardags- och arbetsresor, men skulle behöva tillämpas för att även inkludera besöksnäringens säsongsbundna och unika transportbehov. Det finns ett särskilt behov i regioner med stor besöksnäring, där kollektivtrafiken kan spela en central roll för att möjliggöra hållbara turistresor. Lagen är svår att ändra, men det finns möjligheter för besöksnäringen att påverka genom att delta i regionala samråd om trafikförsörjning.

Goda exempel på lokala lösningar

Studien har identifierat flera goda exempel på lokala lösningar på utmaningar som policy och regelverk orsakar för det hållbara turistresandet. Exemplen delas upp i lösningar för tre typer av besöksmål eller destinationer.

Besöksmål i glesbygd med begränsad kollektivtrafik: Lösningarna inkluderar dynamisk kollektivtrafik, anropsstyrd trafik, användning av allmänna fordon (som skolbussar och sjuktransporter), samt justering av vandringsleder.

Destinationer utan närliggande taxi eller kollektivtrafik: Lösningarna inkluderar bussresor som ingår i biljettpriset till besöksmål, samt delnings- och samåkningstjänster.

Destinationer med periodvis större resenärsunderlag: Lösningarna inkluderar sampaketering av transporter och aktiviteter, periodvis linjetrafik samt tillfälliga busslinjer.

Det finns flera gemensamma lärdomar från de goda exemplen. Bland annat har det visat sig vara viktigt att våga testa och justera lösningar efter behov. Förändring i resvanor tar dock tid och det kan vara svårt att hitta en långsiktig lönsamhet i nya lösningar. Det är viktigt att den lokala besöksnäringen involveras och ser sig som behovsägare i arbetet. Kommunikation och marknadsföring är också avgörande för att lyckas med att bidra till mer hållbart turistresande.

Det finns behov av ökade stöd och åtgärder för systemomställning

De goda exempel som studien har identifierat kan skapa nytta även i andra destinationer med liknande förutsättningar. Det finns dock behov av fler åtgärder och stöd för att bidra till systemomställning och underlätta för det hållbara turistresandet. Identifierade åtgärder sammanfattas i rapporten.

Om rapporten

Rapporten har tagits fram av Ramboll och är beställd av Myndighetsgruppen för turism och besöksnäring och plattformen Smartare tillsammans, ett samarbete mellan Tillväxtverket, Visit Sweden och regionala och kommunala turism- och besöksnäringsfunktioner samt Storstadsnätverket. Gruppen arbetar för ökad samordning, kunskapsutveckling och kunskapsöverföring. Analys, slutsatser och rekommendationer i rapporten är författarnas.

Rekommendationer

Ramboll ger följande rekommendationer för det fortsatta arbetet inom området.

  • Bidra med besöksnäringens perspektiv i lagförändringsarbete.
  • Främja ökad förståelse för lagarna och sprid goda exempel.
  • Tillväxtverket bör arbeta för att säkra ett fortsatt nationellt uppdrag och finansiering inom området för transportsystemet för turism.
  • Gör fler fördjupade studier, särskilt kring hur man kan skapa den beteendeförändring som behövs för att uppnå mer hållbara turisttransporter.
  • Premiera insatser för att främja hållbara turisttransporter.