Lär av andra om MTB-leder

Intresset för att cykla mountainbike i naturen växer sig allt starkare, likaså intresset för att bygga nya mountainbike-leder. Här delar aktörer i Dalarna, Göteborg och Järvsö med sig av konkreta tips.

I rapporten ”Att utveckla leder för mountainbike”, som Tillväxtverket tagit fram i samarbete med Cykelfrämjandet, framgår att en god infrastruktur för mountainbike bidrar till att göra platser attraktiva för både boende och besökare. Det lockar även till investeringar och ger möjligheter för turism, friluftsliv och förbättrad folkhälsa. Men för att lyckas krävs bland annat noggrannt förarbete, samordning och en tydlig plan för underhåll.

Att utveckla leder för mountainbike - En nationell kartläggning Länk till annan webbplats.

Nedan några tips från Biking Dalarna, Göteborgs Stigcyklister och Järvsjö Bergscykelpark.

Tre personer i en trädgårdsmiljö tittar på papper med planer och ritningar.

Biking Dalarna – en satsning på mbt-cykling sedan 2010

Dalarna är en av de regioner i Sverige som satsat stort på att främja mountainbikecykling. Konceptet heter Biking Dalarna.

Tre personer i en trädgårdsmiljö tittar på papper med planer och ritningar.

Göteborgs Stigcyklister - Den ideella kraften

Arbetet med mtb-leder görs nästan alltid i samarbete mellan en rad olika instanser. Göteborgs Stigcyklister gör ett viktigt jobb i denna ekvation.

Skatepark i Malmö med barn på sparkcyklar.

Sveriges svar på Whistler – Järvsö Bergscykelpark

Järvsö Bergscykelpark har funnits i tolv år och har etablerat sig som en av landets främsta destinationer för downhillcykling.