Naturturism

Naturen är en av Sveriges främsta reseanledningar, inte minst bland internationella besökare. Här samlar vi verktyg, stöd och guider för alla som arbetar med naturturism.

Person som paddlar kajak.

Filmer om säkra naturupplevelser Länk till annan webbplats.

För att möta våra utländska och svenska resenärers efterfrågan på säkra naturupplevelser har Tillväxtverket tillsammans med Visit Sweden tagit fram fem säkerhetsfilmer inom paddling, klättring, topptur, cykling och vandring.

Fågel sitter på gräset

Leder för mountainbike- lär av andra Länk till annan webbplats.

Intresset för att cykla mountainbike i naturen växer sig allt starkare, likaså intresset för att bygga nya leder för mountainbike. Det finns bra erfarenheter som man kan ta lärdom av. Ta del av konkreta tips från Dalarna, Göteborg och Järvsö.

Undersökningar om naturturism

Tillväxtverket och Visit Sweden har under året genomfört flera undersökningar för att se hur naturturismen ser ut idag. Ta del av dessa trender och insikter i Visit Swedens kunskapbank. Länk till annan webbplats.

Rapporter

 • Mountainbikeleder stor besöksmagnet

  2023-05-25

  Intresset för att cykla mountainbike i naturen är stort och fortsätter att växa, både som friluftsaktivitet och reseanledning. Sverige har en fantast…

 • Naturligtvis – tillgänglig och inkluderande naturturism

  2021-12-07

  Att erbjuda tillgängliga turismprodukter är en outnyttjad möjlighet för företag att stärka sin konkurrensförmåga. Det menar forskare i rapporten om t…

 • Trendrapport 2020 naturturism

  2020-12-01

  I sin rapport om naturturism presenterar Visit Sweden fem övergripande trender och hur de påverkar svensk turism och besöksnäring.

 • The future of outdoor experiences

  2019-04-11

  Vilka drivkrafter, önskemål och krav har framtidens naturturister? Kairos Future berättar i rapporten The future of outdoor experiences om fyra…

 • Nationell strategi för naturturism

  2018-07-20

  Naturturismföretagen, Svensk Turism och Visita presenterar branschens utmaningar och möjligheter i en gemensam strategi för naturturismen.